logo-moneyhabits-1

Implementeer MoneyHabits voor duurzame groei van je bedrijf.

Als ondernemer ben je veel liever bezig met je waarde creëren voor je klanten dan met de boekhouding, cijfers of het geld op je bankrekening. Het geld op de bank is niet je drijfveer, maar naarmate je bedrijf groeit des te lastiger wordt het voor je om grip te houden op die bankrekening. De omzet groeit en daarmee ook de risico’s.

Sturing en inzicht in je cijfers vanuit een nieuw perspectief

 

Wellicht heb je het zelf al eens ervaren. Je kijkt naar het resultaat op de jaarrekening, vervolgens kijk je naar de bankrekening en je begrijpt er helemaal niks van. Je accountant legt het vervolgens keurig aan je uit, je snapt helemaal wat hij zegt en toch begrijp je het niet.

Leg voor eens en voor altijd het verband tussen het resultaat op de verlies- en winstrekening en het geld op de bankrekening.

Deze whitepaper legt uit wat een cash flow statement is en hoe deze is opgebouwd. De whitepaper gaat niet over het maken van een cash flow statement. Het gaat om algemene kennis ervan zodat je het ook waarde toevoegt voor wanneer je de cash flow statement in de jaarrekening ziet staan of toevoegt aan de maandrapportage.

De Cash Flow Statement

Het eerste belangrijke onderscheid is het onderscheid tussen ontvangsten versus omzet en uitgaven versus kosten. Het meest bekende voorbeeld zijn de afschrijvingskosten: geen uitgave maar het zijn wel kosten. Waar over het algemeen niet direct aan gedacht wordt is bijvoorbeeld de impact van je debiteuren- en crediteurenbeleid op de bankrekening. Dit zie je terug in de cash flow statement. De cash flow statement laat zien hoe de toe- of afname op je bankrekening tot stand is gekomen in een bepaalde periode. In de cash flow statement wordt ook een tweede onderscheid gemaakt, namelijk het onderscheid naar drie verschillende kasstromen.

3stappen

De operationele cash flow

3stappen

Cash flow uit investeringen

3stappen

Cash flow uit financieringen

Maak de cash flow statement een onderdeel van je rapportage zodat je altijd het onderscheid kan maken tussen de drie cash flows en tijdig kan ingrijpen. Je hoeft niet tot in detail te begrijpen hoe deze statement rekenkundig echt in elkaar zit, maar een globale kennis van de opzet ervan maakt dat je deze goed kan gebruiken in je maandelijkse rapportages. De whitepaper legt zo eenvoudig mogelijk uit hoe de cash flow statement wordt opgebouwd zodat jij deze voortaan kan gaan gebruiken en begrijpen in de gesprekken met je accountant of controller. 

CoverCFS

Over ons

MoneyHabits staat voor helderheid en structuur in financiën. De diensten van MoneyHabits zijn erop gericht dat jij, als eigenaar van je bedrijf, direct en snel beslissingen kan nemen met de zekerheid van een financieel fundament. Sturen op cijfers gericht op de toekomst. Waar de boekhouding stopt, gaan wij verder. De juiste beslissingen op het juiste moment.